Om bli några riktiga hus på månen så småningom så behöver vi veta hur vi ska klara oss där. Det är tanken bakom NASA-sonderna LRO och LCROSS som ikväll börjar en fyra dagars resa till månen. Sen blir det ett år av forskning i omloppsbana för LRO. Med på ryggen har den mera spektakulära minisonden LCROSS som ska störtdyka mot månytan den 8 oktober 2009.

Än finns det ingen Ramlösa på månen, men snart kanske. NASA-videon berättar om LCROSS’ mål att hitta vattenis vid månens sydpol. (Video: NASA eClips)

Kraschlanda har blivit ett populärt och dramatiskt sätt att experimentera med himlakroppar, senast bara för några veckor sen då japanska succén Kaguya avslutade sitt uppdrag. Tanken med LCROSS’ kamikazestörtning är att ta reda på om det finns fruset vatten tillgängligt för framtida bosättare i de skuggiga kratrarna vid månens sydpol. Faktiskt nästan alla experiment ombord på LRO är designade enligt expresidenten George W. Bushs vision om en återkomst till månen, nu 40 år efter Neil Armstrongs små och stora steg.
Uppsändningen sänds på nätet i NASA tv. Orkar du inte med tv (det är ju efter kl 23 det händer) så kommer uppdateringar från båda sonderna på Twitter: LCROSS här och LRO här. Månsondernas spökskribenter är ovanligt käcka och, äh, ungdomliga, så räkna med en massa utropstecken och ’awesome’ varvat med fakta.
[Redigerat: Uppsändningen gick tydligen finfint. Universe Today har film och bilder.]