Bild: ESO/L CalcadaJag jobbar inte bara på Populär Astronomi, utan även emellanåt som astronom vid Stockholms universitet. Nu har jag ett uppdrag till, som svensk representant för Europeiska sydobservatoriet ESO:s utåtriktad verksamhet. Häromdagen snickrade jag ihop en svensk version av ESO:s nya pressmeddelande om röda superjätten Betelgeuse, TT plockade upp den och det blev notiser och bilder i flera tidningar.
Bloggkommentarer också. Min favorit är Minna Kinnunens som påpekar att jätteteleskopet VLT:s nya rekordskarpa bild på Betelgeuse faktiskt ser riktigt suddig ut. Allt medan konstnären Luís Calçadas bild på stjärnan som följde med pressreleasen (t h, bild: ESO/L. Calçada) ser både superskarp och riktigt ball ut. Och rätt vad det är, i Aftonbladets version får man intrycket att Calçadas vision är det som teleskopen har sett.
Men ändå. Efter att jag läst de två vetenskapliga artiklar som ligger bakom nyheten, gick det upp för mig att konstnärens föreställning av Betelgeuse och sin skumma stjärnvind ger en bättre bild på det nya som de två forskarlag kommit fram till än den mycket suddigare riktiga bilden. Stjärnans gigantiska konvektionsceller verkar verkligen vara löjligt stora, och de kanske har varit inblandade i att kasta ut plymer av gas som gör att Betelgeuse ser så pass osymmetrisk ut när man tittar i högupplösning.
Betelgeuse ser förresten olika ut beroende på i vilket slags ljus man betraktar den. I vissa färger och våglängder ser den helt rund ut, och i vissa mätningar krymper den med tiden.
– Ju mer man tittar på Betelgeuse, desto mer komplex blir bilden, sa lundaastronomen Nils Ryde när jag snackade med honom i måndags.

6 KOMMENTARER

 1. Jag undrar hur en explosion av betelgeuse’s storlek skulle åsamka oss på jorden?

  Vad jag hört själv, är säkerhetsavståndet över 1000 ljusår?

 2. Jag vet inte var jag fått dessa 1000 ljusår ifrån, men här är en text på ett svar:

  ————
  ”…if in anyway supernovas can effect us on Earth…”
  Yes, they can affect us. The question is how close a supernova would have to be. If you research the question though you’d find different distance estimates. On average, most estimates work out to a distance of about 30 light years. There is no evidence that a supernova that close has ever happened, nor are there any stars that close that could go supernova. The nearest supernova candidate star right now is Betlegeuse in the constellation Orion. Betlegeuse is over 500 light years away.
  ——–
  Ref: http://en.allexperts.com/q/Astronomy-1360/Supernova-effects-Earth.htm

Comments are closed.