Gran Telescopio Canarias heter det, GTC eller Grantecan, det största fristående optiska teleskopet i världen, med en spegeldiameter på hela 10,4 meter. Två år efter de första observationerna invigdes Spaniens nya stolthet i lördags på en bergtopp på Kanarieön La Palma. Alex Sjögren sommarjobbar på Svenska solteleskopet på samma bergtopp, och han var där.
Foto: Alex SjögrenOm man kör upp mot bergtoppen ser man Grantecan åt höger och lilla nordiska teleskopet NOT åt vänster. Båda är silvriga, klotformade och är en framträdande syn på berget. Som medborgare i ett nordiskt land kanske man inte får säga det, men Grantecan ser riktigt high-tech och modernt ut, samtidigt som NOT ser i jämförelse ut som en hemmabyggd kopia. Det är trots allt insidan som räknas, men Grantecan står ju i alla fall väldigt majestätiskt där det står.
Det har ju varit en väldig massa aktivitet nu inför invigningen. Hela vägen från Santa Cruz upp till bergstoppen har blivit upprensad. För en vecka sedan när jag körde ner var det arbetare längs hela vägen som sågade ner kaktusar och fyllde i raserade partier av vägen. Fula skyltar har plockats ner och allt har piffats upp, allt för kungens ankomst.
Invigningsdagen var väldigt varm dag och en scen med storbildsskärmar samt läktare hade byggts upp utanför teleskopet. Dit upp transporterades alla besökare i en herrans massa bussar samt några helikoptrar. Det pratades i förväg om tusen gäster. Alla satt vi där uppe i starkt lysande sol och väntade bara på en sak: kungen Juan Carlos och drottning Sofia. Till slut fick vi på storbildsskärmen se hur deras helikopter landade och de blev körda upp till teleskopet där de fick en guidad tur, ständigt förföljda av ett trettiotal fotografer. Efter ett tag kom de ut för att till publikens applåder avtäcka den plakett som placerats utanför teleskopet. Sedan blev det tal av höjdare från Mexiko och Florida, forskningsministern Cristina Garmendia, och sist men inte minst kungen själv. Men min knappa spanska förstod jag inte vad som sades, men det lät högtidligt och folk applåderade på beställning.
På observatörshotellet bjöds det sedan på cocktailparty i två tält, där det ena var för kungaparet och kanske hundra personer till, det andra var för alla övriga gäster. Jag försökte ta en bild på tältet där kungaparet befann sig under cocktailpartyt, men från ingenstans dök en strikt klädd man upp med öronsnäcka i örat och sa vänligt men bestämt att man absolut inte får ta en bild på kungen när han dricker alkohol. När jag pratat med honom såg jag alla säkerhetsvakter som var utplacerade bland folk för att hålla koll runt kungen. Det fanns poliser överallt: i buskar, på tak, runt husknutarna, på utsiktsplatser runtom på bergstoppen.
Här på berget märker man nu att turisterna som kommer upp hit har hört talas om Grantecan och frågar efter det, i alla fall de som inte redan märkt vilket teleskop som är störst. Turisterna tar ju även för givet att bara för att jag råkar jobba häruppe ett par månader, så vet jag allt om hur Grantecan fungerar och vad de observerar… Tur att jag har i alla fall läst tillräckligt mycket för att stilla den värsta nyfikenheten!
Alex Sjögren (text och foto)