Bild: ESA/AOES Medialab
Nu kallast i rymden: manicken i mitten är Plancks instrument HiFi. (Bild: ESA/AOES Medialab)

Det har ju varit riktigt varmt de senaste dagarna, man börjar visst längta efter svalare temperaturer. På nya europeiska satelliten Planck, som ska kartlägga universums bakgrundsstrålning och därmed ojämnheter i självaste big bang, finns den kallaste platsen i rymden som vi känner till. Satelliten har nu nått sin slutdestination bortom månen, och instrumentet HFI har kylts ner ända till bara 0,1 grad över den absoluta nollpunkten, enligt ESA. Alltså hela 273 minusgrader. Den extrema kylan behövs för att Planck ska kunna känna av den svaga värmestrålningen som är kvar från universums födsel. I augusti när Plancks alla delar är nerkylda och testade så börjar den observera på riktigt.