Foto: NASAVädret i Florida ser lovande ut och inga tekniska hinder finns kvar. Tisdag morgon klockan 07.36 svensk tid ska det bära av mot Internationella rymdstationen ISS för Christer Fuglesang och hans astronautkollegor. Här kommer 5 snabba tips för dig som vill

  1. Titta på NASA tv på nätet. Där slipper man onödigt kringsnack och får ändå se allt som händer då det händer. På Rymdkanalen live får man NASA tv samt möjlighet att chatta live. Rymden i dag listar några hålltider i programmet.
  2. Oroa dig inte. Strunt i tidningarnas skrämselrubriker (t ex Expressens, DN). NASA:s säkertshetsrutiner är numera omfattande och uppladdningen inför flygningen med Discovery har varit mycket lugn. Förseningar och små orosmoment hör dock till, det är ju ändå en rymdresa.
  3. Följ utvecklingen hos Johnny Rönnberg. Johnnys liveblogg om STS-128 ger redan den mest detaljrika och sakliga bevakning på svenska av Christers rymdresa. Annars är NASA på Twitter bra för snabba uppdateringar.
  4. Glöm inte vad det handlar om. Christer och sina kollegor bygger ut rymdstationen för att bygga upp vår kunskap om hur människor kan klarar sig i rymden inför framtiden, och för att visa att det går att samarbeta över alla möjliga nationsgränser för att fixa det.
  5. Titta på himlen också.. Varje morgon mellan 03 och 06 går det att se rymdstationen ISS utan kikare från södra Sverige. Kolla vår Vinka till Fuglesang-guide (nu även som evenemang på Facebook