Foto: © Mikael Skafar
30 sekunder i söndags morse kl 04:37, vid Uraniborg på Ven: astronomen Tycho Brahe tittar upp från sitt gamla observatorium. Lågt på himlen bildas ett ljust streck på himlen, till höger om Orions fötter – det är rymdfärjan Discovery, på väg mot rymdstationen med en svensk astronaut ombord. Klicka för att se den i full storlek på astronet.se. Foto: Mikael Skafar

Ett minne för livet från tidig söndag morgon på ön Ven i Öresund. Jag är på besök söderöver med amatörastronomerna på Astronomidagarna, vi är några stycken på vår bed & breakfast, trötta efter alla observationer och föredrag. Efter bara några timmar i säng piper ändå väckarklockan ihärdigt, vi släpar oss ut i den kolmörka skånska himlen, Tycho Brahes främsta arbetsredskap för drygt 400 år sedan, och ser yrvaket på när den glänsande rymdstationen sakta far över himlen och sjunker i diset. Den är fin, men tack vare tips från Peter Rosén i Stockholm vet vi att 25 minuter senare ska det dyka upp ännu en ny stjärna: rymdfärjan Discovery med Christer Fuglesang och sina kollegor ombord. Så där står vi på helspänn i en liten klunga i mörkret bakom tegelhuset. Klockan närmar sig 04:37. Hur kommer det att kännas att få vara först att se något sånt här?
– Där är den! ropar Tora.
En ny liten stjärna har tänts, den svävar lågt över danska horisonten, åker sakta men säkert österut, på väg mot sitt mål och dockning med stationen ett dygn senare.
Vi vinkar allihopa. Fredrik håller på att missa allt, han springer runt husknuten precis i tid, inlindad i en filt.
Vi säger till varandra att det här får vi kanske aldrig vara med om igen. Att se där det åker en rymdfarare som vi känner, trettionånting mil upp i rymden, och här på hemmaplan dessutom. Stort och vackert.

Se även del I, Peter Roséns bild på rymdstationen morgonen därpå. Fler av astrofotografen Mikael Skafars bilder hittar du på www.skafar.com.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.