Medierna börjar fatta att alla kan få se rymdstationen med Christer ombord från Sverige. Artiklar finns nu hos t ex Aftonbladet, Sydsvenskan, Kvp med flera. Exakta tider saknades i de första notiserna, men TT kompletterade snabbt. Pressreleasen nedan, som vi skickade in igår kväll (tack Astronomidagarna och Nils-Erik Olsson för gott samarbete!), har allt det viktiga. Jag återkommer med rapport från när vi vinkade till Discovery i morse…

Sverige får unik chans att vinka till Christer Fuglesang
Rymdstationen syns från Sverige före gryningen, men bara under de närmaste dagarna
Under de närmaste dagarna kommer morgonpigga att själv kunna vinka mot svenske astronauten Christer Fuglesang.

Internationella rymdstationen ISS har en bana som gör att den normalt inte syns från Sverige. Men under Fuglesangs första dagar i rymden är den lätt att få syn på – så länge man är uppe tillräckligt tidigt.

Rymdstationen ser ut som en mycket ljus stjärna och far över himlen från sydväst till sydost innan gryningen. Den syns under bara några minuter varje morgon: kl 04:36 på måndag morgon, kl 05:01 på tisdag morgon. Sedan under mindre än en minut kl 03:54 på onsdag. Efter det går den inte längre att se från Sverige.

Nils-Erik Olsson ordförande i Stockholms Amatörastronomer tycker att det här är en chans man inte får missa.
– Det är en historisk händelse, säger han. 1957 gick man man ur huse för att se den första satelliten, Sputnik. Nu kan vi göra samma sak igen för att se den första svensken i rymden.

Kikare och teleskop behövs inte. Det enda som krävs för att kunna se rymdstationen är klart väder och fri sikt mot söder. Rymdstationens bana gör att den ligger lågt på himlen sedd från Sverige. Från norra Sverige kommer den knappt över horisonten.

Tider och platser. De bästa tiderna för att titta är följande. De flesta tillfällen gäller bara för landets södra halva; i norr ligger rymdstationen för lågt på himlen.

  • mån 31 kl 04:36 Samtidigt som astronauterna flyttar in i stationen. Den syns även kl 03:05 precis när rymdfärjan dockar med ISS, men den syns bara mycket kort.
  • tisdag 01 kl 05:01 Fuglesang jobbar med lastmodulen Leonardo.
  • onsdag 02 kl 03:54 Under Fuglesangs första rymdpromenad. ISS syns under bara några sekunder i sydost

Under Fuglesangs förra rymdresa i december 2006 passerade rymdstationen Sverige på dagtid och gick inte att se från marken.