Från världsrymdens ökända under till landets mest kända rymdfarare. Långhelgen den 24-29 september 2009 bjuder på sanslöst mycket för den som gillar astronomi och rymden, och Populär Astronomi är med på en hel del av det. Dag för dag då:

Torsdag 24/9
GÖTEBORG: På Bok- och biblioteksmässans Forskartorg presenterar superkända fotografen Lennart Nilsson själv vinnaren av årets Lennart Nilsson-pris. 2004 vann astronomen Göran Scharmer priset för sina bilder av solen. Kan det bli ännu en astronomisk pristagare i år? Ja det kan det, om ryktena visar sig stämma. Populär Astronomi kommer att vara på plats för att bevaka.

STOCKHOLM: Se och hör planeterna på Berwaldhallen. Gustav Holsts rymdigaste och mest kända verk, Planeterna, är höjdpunkten på en konsert med XX-orkestern som firar astronomiåret. I foajén visas astronomibildsutställningen Utblick – tillbakablick.

Fredag 25/9
KIRUNA: Årets sista och nordligaste stjärnfest Norrland Star Party börjar och fortsätter fram till på söndag.

LITE ÖVERALLT: Det är Forskarfredag över hela landet. Prova på och lära mer om rymdforskning kan du göra bland annat i Uppsala, Kalmar och Karlshamn: kolla Forskarfredags hemsida för att få reda på vad som händer nära dig.

STOCKHOLM: Astronomiforskningens landsmöte Astronomdagarna går av stapeln på AlbaNova i Stockholm. Landets astronomi- och rymdforskare samlas för att dela med sig av sina mest spännande nya resultat. Där deltar jag och en massa Populär Astronomi-medarbetare.

STOCKHOLM: På kvällen öppnar Astronomdagarna portarna till allmänheten kl 18 då Lars Bergström, professor och poeternas favoritfysiker, föreläser om svarta hål, mörk materia och Varldsrymdens okända under i största allmänhet. Helt gratis dessutom, så kom tidigt.

Lördag 26/9
STOCKHOLM: Astronomdagarna fortsätter med inslag om bland annat amatörastronomi (Uppsala AmatörAstronomers Lars Hermansson), makthavarna inom Astronomisverige (mitt eget smått kontroversiella bidrag, diskussionen är redan igång på Astronomiguiden), samt nyheter om framtida satsningar som Gaia, ALMA och POGOlite.

SOLNA: Astronauten Christer Fuglesang möter pressen på hemmaplan, uppger Rymdstyrelsen.

Söndag 27/9
GÖTEBORG: Det blir mer (populär) astronomi på Forskartorget och bokmässan: vår egen Johan Kärnfelt samtalar utifrån sin nya bok Allt mellan himmel och jord med astronomen och författaren Marie Rådbo. Dessutom blir det mer astronomisnack med astronomerna Maria Sundin och Björn Stenholm, och jag springer antagligen runt med Populär Astronomi-tröja på och delar ut tidningar.

Måndag 28/9
STOCKHOLM: Christer Fuglesang är tillbaka i Sverige efter rymdresan och håller föredrag på KTH. Intressant nog är även näringsministern Maud Olofsson med och spelar rymdminister för första gången på ett bra tag. Sedan på tisdag besöker Christer Käppala skola i Lidingö som vann hans rymdvideotävling.

Det händer mer i till exempel Malmö, Halland och Borlänge: kolla Astronomiårets kalendarium.

1 KOMMENTAR

  1. Meningen var nog att Lars Bergströms under i världsrymden skulle vara okända och inte ökända, men man vet ju aldrig.

Comments are closed.