Utställningen Galileos teleskop på Nobelmuseet i Stockholm, som öppnar den 10 oktober, är en av det svenska Astronomiårets höjdpunkter. Nu får ett av Galileis originalteleskop visas i Stockholm under hela utställningsperioden, inte bara en del av den som tidigare aviserats.
På Nobelmuseet i onsdags förmiddag avslöjades teleskopet för första gången av Giorgio Strano från Florens museum för vetenskapshistoria (SVT, DN).
Det här exemplaret är inte samma kikare som Galilei gjorde sina omvälvande upptäckter med, men det är inte heller vilket instrument som helst.
– Det här teleskopet gjordes 1610 bara för Storhertigen i Toscana, Galileis mecenat. Det skulle användas för att bekräfta de observationerna som han gjorde, berättar Giorgio Strano.
Olov Amelin, intendent vid Nobelmuseet och expert på Galilei, är strålande glad över att kunna visa teleskopet under hela utställningen fram till 17 januari. Han kopplar också teleskopet till årets Nobelpris i fysik.
– Framförallt Charles Kao, som fått priset för sitt arbete med fiberoptik. Han upptäckte att rent glas var en förutsättning för att fiberoptiken skulle funka, säger han.
Att kunna tillverka linser av glas med bra kvalitet var enligt Amelin en förutsättning för att Galilei kunde bygga sina teleskop.
Blir det Jupiterskådning på Stortorget med teleskopet? fragar jag hoppfullt.
– Det hade varit roligt! säger Olov. Men nej, dels är torget inget bra ställe för stjärnskådning på grund av belysningen, dels tål teleskopet inte att vara ute. Det behöver en acklimatiserad monter – det är ju trots allt 400 år gammalt.
Läs mer om utställningen hos Nobelmuseet