I fredags krockade NASA:s lågbudgetsond LCROSS med kratern Cabeus vid månens sydpol. Inte ens Hubbleteleskopet såg några tecken på en stoftplym som skulle kunna innehålla tecken på is och vatten (tidigare inlägg, DN, New Scientist). Ännu finns det inget officiellt besked från svenska satelliten Odin, men nu kom ett inofficiellt. Jag träffade Odin-astronomen Bengt Larsson i korridoren nyss – han berättat att han gjort en första bearbetning av de två timmars spektra från satelliten. Resultat: inga som helst tecken på vattenånga, bara brus. Det återstår en riktig analys, men Bengt är ändå pessimistisk.
– Jag skulle vara mycket förvånad om man lyckas få fram något från de data, säger han.

Bild: NASA/GSFC/UCLA
Lite värme: sonden LRO:s infrarödkamera Diviner såg i alla fall tecken på att det blev en krater när LCROSS slog ner. (Bild: NASA/GSFC/UCLA)