Bild: ESA/SPIRE- och PACS-konsortierna
Här, bakom åtskilliga lager av interstellärt stoft, bildar Vintergatan nya stjärnor. Rymdteleskopet Herschel har varit igång sedan ett par månader och nu visar det vad det kan se när dess två kameror PACS och SPIRE jobbar ihop. På Herschels hemsida finns fler vyer att titta på.
På bilden ser man i blått och vitt nytända stjärnor som börjat skina och skingra de tjocka gasmolnen som de fötts ur. I rött och oranget framträder överraskande sammanlänkade kalla gasklumpar, kanske bara tio grader över den absoluta nollpunkten, som håller på att dra ihop sig för att bli nästa generation stjärnor och stjärnhopar. Det berättar Bengt Larsson, astronom som jobbar med Herschel vid Stockholms universitet.
– Tittar du på det här området på himlen är det säkert helt mörkt, säger han.
Bilden visar ett område två grader brett på himlen mot stjärnbilden Södra korset.