Blir leoniderna spektakulära i år? Höstens mesta meteorregn är i alla fall ibland legendariskt ymnigt och bloggen SpaceFlash tippar att årets stjärnfall kan bli en höjdare. Av förhandstipsen på space.com och Internationella meteororganisationen att bedöma ska vi i Sverige inte hetsa upp oss alldeles, då stjärnfallet väntas bli som allra bäst innan värdstjärnbilden Lejonet kommer upp över de svenska horisonterna vid midnatt. Bästa tillfället blir då jordens bana korsar i ett moln av stoftkorn som kometen Tempel-Tuttle lämnade efter sig år 1433 – det är just den kometens rester som gör leoniderna. Just det molnet kan ge rikligt med meteorer, men bara sett från Asien. Den smarta meteorskådaren på hemmaplan kollar under de tidiga morgontimmarna tisdagen den 17 och sedan även natten därpå, helst efter midnatt. Månen stör i alla fall inte (och ni som blev besvikna på DN-hypade tauriderna häromveckan vet att det är ett rejält plus).
Leonidvänlig stjärnskådningsguidning blir det för övrigt på olika håll i landet: den 17 i Tyresta nationalpark i Haninge och den 18 i Norrala.