Blir leoniderna spektakulära i år? Höstens mesta meteorregn är i alla fall ibland legendariskt ymnigt och bloggen SpaceFlash tippar att årets stjärnfall kan bli en höjdare. Av förhandstipsen på space.com och Internationella meteororganisationen att bedöma ska vi i Sverige inte hetsa upp oss alldeles, då stjärnfallet väntas bli som allra bäst innan värdstjärnbilden Lejonet kommer upp över de svenska horisonterna vid midnatt. Bästa tillfället blir då jordens bana korsar i ett moln av stoftkorn som kometen Tempel-Tuttle lämnade efter sig år 1433 – det är just den kometens rester som gör leoniderna. Just det molnet kan ge rikligt med meteorer, men bara sett från Asien. Den smarta meteorskådaren på hemmaplan kollar under de tidiga morgontimmarna tisdagen den 17 och sedan även natten därpå, helst efter midnatt. Månen stör i alla fall inte (och ni som blev besvikna på DN-hypade tauriderna häromveckan vet att det är ett rejält plus).
Leonidvänlig stjärnskådningsguidning blir det för övrigt på olika håll i landet: den 17 i Tyresta nationalpark i Haninge och den 18 i Norrala.

13 KOMMENTARER

 1. Låter lovande. Men kan man möjligen tänka sig att Popast.nu först organiserar något sorts kollektivt offer till vädergudarna så att vi får slut på det eländiga gråvädret. På västkusten är vi nu inne i fjärde veckan på raken utan stjärnor.

 2. Från Filippinerna kan jag rapportera att leoniderna var ganska framträdande. Som bonus bjöd solnedgången på grön blixt.

 3. Ledsen att behöva säga det, men vid kvällsspaningar (som i Tyresta och Norrala) kommer tyvärr inga leonider att ses, eftersom svärmens radiant vid dessa tidiga klockslag ännu ligger under horisonten, och därmed saknas de teoretiska förutsättningarna.

 4. Eftersom radianten bara anger centralpunkten varifrån stjärnfallen tycks komma på himlen så kommer man att kunna se en hel del leonider på alla delar av himlen, eftersom stråken fördelar sig jämnt kring radianten. Att radianten är under horisonten innebär att endast de stjärnfall som ser ut att stiga norrut från radianten kan ses från mellansvenska breddgrader vid dessa tider, men det kommer trots allt att bli en hel del leonider och många fler stjärnfall än under en vanlig kväll.

 5. Nej, så är det inte. När väl radianten (eller snarare radiantområdet) ligger över horisonten så kan meteorer ses över hela himlen. Men innan dess kommer meteoroiderna inte att hamna i atmosfären ovanför observatören, och kan därför inte ses.

 6. Det kan också påpekas, att svärmradianten bör komma ett gott stycke ovanför horisonten för att ett meteorskådespel verkligen ska infinna sig, det räcker inte med någon enstaka grad.

  När man korrigerar för radiantens varierande höjd över horisonten (altitud, A) vid beräkning av ZHR (Zenithal Hourly Rate) så multiplicerar man antalet observerade meteorer med 1/sin(A). Det betyder att man vid radiantaltitud 5 grader ser 1 svärmmeteor av 11. Vid radiantaltitud 1 grad ser man 1 svärmmeteor av 57. Vid radiantaltitud 0.1 grader ser man 1 svärmmeteor av 115. Och om radianten ligger endast 0.01 grader över horisonten ser man endast 1 av 5730 svärmmeteorer! Ifall radianten ligger på eller under horisonten är formeln inte definierad, vilket ju är alldeles korrekt eftersom man då inte ens teoretiskt kan se några svärmmeteorer.

  Insikten att radianten måste ligga ovanför horisonten kan man kanske enklast få genom att tänka sig jorden som ett äpple, där den del av atmosfären där meteorer ses är det tunna äppleskalet. En förutsättning för att meteoroiderna, som färdas i parallella banor i rymden, ska träffa ”äppleskalet” ovanför en observatör på jordytan är att linjen mellan observatör och radiant inte bryts av jordklotet (vilket är fallet om radianten ligger under horisonten).

  Jag tror eller snarare vet att det varje år finns ett antal hoppfulla entusiaster som utan framgång spanar efter leonider på kvällen utan att ha geometrin klar för sig. Det gäller att vänta till framåt morgonkvisten!

 7. Att se Leonider innan radianten har gått upp ovan horisonten är som att hoppas få se solen på natten!

  /Timo K

 8. kan se det med blotta ögat eller måste man ha nån typ av kikare?hur ser förutsättningar att se det norröver?

 9. Blotta ögat är alltid bäst för meteorer.
  Kollade just väderprognosen och det är inte speciellt lovande. Bästa chanser enligt SMHI är småtimmarna natten mot onsdag, framförallt i sydvästra delen av landet. Kanske på sina håll i Norrbotten.

 10. Om jag befinner mig i södra europa, i höjd med södra Italien, när var hur har jag bäst chans att se dem och skiljer det sig nämnvärt från att bfinna sig i Sverige?

 11. @ekan: Det är samma råd som för Sverige som gäller för de breddgraderna, mellan 00 och 06 lokaltid, titta där det är mörkast, företrädesvis uppåt. Rapportera gärna vad du ser!

Comments are closed.