Nu har filmen 2012 premiär och det blir skarpt läge för konspirationsteoretiker världen över. Vad har vi att vänta oss? Kalenderbladsvändning om man är mayaindian, i övrigt mest bara aktivitetsmax på solen, total solförmörkelse i Australien och (lagom till 21 december) sprakande stjärnklara vinternätter med Jupiter högt, högt på himlen. Det bli roligt även utan polbyten, tsunamin och inkräktande okända planeter. I alla fall för oss som ogillar katastrofer. Assi Süer skriver bra om saken på sin blogg:

Jag kan inte säga att absolut INGET kommer att hända år 2012. Kanske bryter ett 3:e världskrig ut, kanske dör många, vad som helst kan hända. Men det är inte på grund av att Mayaindianernas kalender tar slut då. Det är helt enkelt saker som händer, precis som World trade center attackerna.
Jag kan erkänna att jag också fick lite panik när jag först såg alla videon om Nibiru och år 2012. Detta gjorde jag för två år sedan. Men efter att ha läst om planeten, insåg jag att detta bara kunde vara en bluff. Det gäller att ta reda på information innan man blir orolig, vilket jag har lärt mig.

Läs gärna hela inlägget. Ännu mer pålitlig information om vad vetenskapen har att säga om 2012-stolligheterna kan du hitta på 2012hoax.org och hos NASA.
Fast… om man tänkte sig en himlakropp med radie fyra gånger Jupiters, som låg nånstans ute i Kuiperbältet med Pluto och Eris, och sedan placerade den i skalmodellen Sweden Solar System, då skulle den hamna precis där jag var på besök i måndags, vid Onsala rymdobservatorium, där det klotrunda 20 meters radioteleskopet dominerar utsikten…
😉

Foto: Robert Cumming
På Onsala rymdobservatorium äger det klotrunda vita 20 meters teleskopet landskapet. Jag var där i måndags och fick en liten guidad tur av astronomen Cathy Horellou (t v; foto: Robert).