I helgen var vi på jakt efter norrsken men en fläckfri sol och snöfall gjorde det omöjligt denna gång. Mot slutet av vårt korta besök i Kirunatrakten, körde vi förbi Institutet för rymdfysik (IRF) och fick en mycket trevlig guidad tur av popastbloggaren och rymdfysikern Gabriella Stenberg. Vid institutet, som ligger i en sagolik omgivning, finns forskningsgrupper som forskar om jordens atmosfär och jonosfär, om jordens magnetosfär och om rymdmiljön kring andra planeter i solsystemet. Det råder en fridfull och trevlig atmosfär i huset. Kanske har det att göra med den vackra fjällmiljön man hela tiden kan betrakta genom byggnadens glasväggar och stora fönster. Det är nästan svårt att förstå att här faktiskt också byggs vetenskapliga instrument som får åka med på svenska och internationella satelliter, exempelvis Mars och Venus Express, Rosetta, och Chandrayaan-1. Mera om de intressanta mätningarna kring vatten på månen som gjordes med Chandrayaan-1 kan ni läsa i nästa nummer av Populär Astronomi.

Det var tydligt att Gabriella trivs på sitt jobb, och hon berättade för oss att hennes egen forskning innebär analys av data från Mars Express och Venus Express. Genom att jämföra med mätningar kring jorden hoppas man förstå hur planeter med och utan eget magnetfält påverkas av solvinden. Gabriella studerar bland annat hur joniserat helium från solvinden kan tränga in i Mars atmosfär.

4 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Jag blev nyfiken: Den där makapären högst upp till vänster, vad är det? Vad gör den? Är den sand den ritar i? Det är svårt att se hur stor den är på bilden och vilket håll den är åt, men jag gissar några meter i diameter och vågrätt…

 2. Hej
  Kulor som rör sig i epicykliska banor och drar banorna på sand. Konstruktionen är ungefär en meter stor och ser mycket harmoniskt ut att titta på medan den drar banorna. Dessutom ändras banorna på grund av jordens rörelse. Kommer dock inte ihåg vad den heter.

 3. Så den är nån sorts pendel, i den meningen att den rör sig på grund av de ingående delarnas massa?

  Jag blir väldigt nyfiken på hur den hänger ihop rent mekaniskt.

  Och jag kan lätt tänka mig att det är lika harmoniskt att sitta och titta på den, som att hålla uppsikt över om det kommer lappmesar till fågelbordet. 😉

  Tack för svaret!

Comments are closed.