Ett tips från Greg på systemic-bloggen: Astronomiårets mest fantastiska video. Och en nyckelscen utspelas vid Tychos observatorium på Ven.


Garth von Ahnen, konst- och astronomistudent i Kalifornien, har skapat denna fina animerade kortfilm om snubbarna (och älgen) som ligger bakom solsystemens fysik. Astronomiårets omslagspojke Galilei är förstås med, tillsammans med Newton, Kepler, Copernicus och Tycho Brahe. Se videon på Youtube.

Vinner Internationella astronomiåret därmed kampen med Darwinåret om bästa video? Konkurrensen är stenhård, i alla fall om man gillar lite hiphop av den gamla skolan och fyndiga texter. Kolla underbara evolutionsrappen 3.5 til infinity på Youtube. Nästan lika kul som en berusad älg i rymden.

2 KOMMENTARER

 1. Strålande! Vinner lätt. (Men jag undrar om inte älgen gick sitt öde till mötes på en båt ute på Östersjön. Minns jag rätt skänkte Tycho älgen till en av sina tyska mecenater och den dog under överfärden.)

  /Johan

 2. Det är väl kanske ingen som riktigt vet vad som är sant och vad som är skröna i berättelsen om den tychoniska älgen, men jag har hört historien ungefär såhär:

  Tycho hade i ett svagt ögonblick lovat sin vän lantgreven och privatastronomen Wilhelm IV av Hessen att skänka sin tama älg till denne. Lantgreven ville ha ett snabbt och ståtligt djur på sina marker.

  Kanske för att slippa besväret, vad vet jag, så skriver sedan Tycho i ett bevarat brev till lantgreven att älgen tyvärr inte kan levereras. I samband med ett bröllop på Landskrona slott, det var nog någon av Tychos släktingar som gifte sig, så hade älgen fraktats dit. Kanske för att underhålla gästerna, kanske som ett steg i transporten av djuret till lantgreven.

  Men älgen lyckades hitta en tunna med vin eller öl, drack sig berusad, halkade på slottstrapporna och bröt ett ben. Den återhämtade sig aldrig utan fick avlivas trots att Tycho gjorde allt för att den skulle tillfriskna.

  Det finns olika varianter av berättelsen. Möjligen är den i sin helhet ett utslag av tychonisk humor?

Comments are closed.