Kommer jorden gå under när novan T Pyx blir supernova, som Aftonbladet hotat med igår? Kort svar: nix, vi kan vara lugna.

Enligt en spännande pressrelease från Amerikanska astronomiska sällskapets pågående vintermöte skulle en ny analys av dubbelstjärnan T Pyx innebära ett rejält hot mot jorden och vår sköra ozonlager. Astronomen Edward Sion med kollegor har genom en fiffig analys av gamla observationer i ultraviolett upptäckt att T Pyx, som halvregelbundet blossar upp som en så kallad nova, ligger bara drygt 3000 ljusår från jorden, mycket närmare än man tidigare trott. Analysen visar också att den vita dvärgen som ingår i stjärnsystemet ligger i riskzonen för att kunna smälla som en supernova av Typ Ia. Vid ett avstånd på 3000 ljusår skulle t ex en välriktad gammablixt (mölig kandidat: stjärnan WR 104) kunna ta ut liv på jorden, och till pressreleasen antog Sion och hans forskarkollegor att samma sak skulle kunna gälla en supernova av Typ Ia. Vilket inte är fallet, och Sion fick faktiskt detta påpekat för honom av en supernovaforskare under sitt anförande på konferensen, rapporterar astronomen Ian O’Neill på sin blogg. Detta nådde emellertid inte pressen, som t ex engelska Daily Telegraph, som redan skrivit utifrån pressreleasen och där Aftonbadet förmodligen hittade nyheten.

Sion behöver inte ha speciellt dåligt samvete: har han upptäckt en dubbelstjärna som kan explodera som Typ Ia supernova så har han redan gjort en riktig bedrift. Ia:orna ligger bland annat bakom upptäckten av mörk energi men hittills har det varit oklart hur explosionerna faktiskt uppstår. Och om T Pyx verkligen skulle smälla snart får vi en ofarlig plats på första parkett för att se hela spektaklet. Den skulle antagligen lysa klart även under dagtid, om än inte från svenska breddgrader.