Handelsminister Ewa Björling på affärsbesök i Libyen hösten 2009 (Bild: SVT)

EU-minister Birgitta Ohlsson tycker inte om att kollegan, handelsministern Eva Björling, åkt till Libyen för att hjälpa statliga Rymdbolaget sälja sina havsövervakningssystem till Muammar Khaddafis otäcka diktatur. De tveksamma handelsförbindelserna avslöjades i programmet Korrespondentera den 3 februari. Uppe till diskussion var ett flygburet system som skulle hålla koll på flyktingar. Det är ett område där Libyen har ett dåligt rykte. (DN, debatt i AB)

Övervakning, i synnerhet av flyktingströmmar, är ett område som tycks bli allt viktigare för rymdbranschen. Frågan tog jag upp i en intervju i Populär Astronomis decembernummer med Rymdstyrelsens generaldirektör Olle Norberg. Norberg menar att i hans position som remissinstans i rymdfrågor är de etiska aspekterna av rymdövervakningssystem en fråga för politikerna.
– Det lönar sig inte i långa loppet att hemlighålla vad som är möjligt, säger han.
Hela intervjun finns här som pdf.

Rymdbolaget håller redan på med en hel del system som man, för att uttrycka sig diplomatiskt, inte skulle vilja se hamna i orätta händer. Häromdagen twittrade bolagets varumärkeskonsult Micco Grönholm att han var på besök på huvudkontoret i Solna. Säkert bara ett rutinbesök. Men nu bara några veckor innan Rymdbolagets stoltheter, de (helt fredliga) satelliterna Mango och Tango ska sändas upp vore det olyckligt om Rymdbolagets rykte skulle solkas av handelsministerns dåliga omdöme.