Sedd i strålning från kallt stoft är det en snygg omgivning vi lever i. Nya bilden från Planck visar hur det ser ut i galaxens närmaste 500 ljusår ungefär. (Bild: ESA/HFI Consortium/IRAS)

Det europeiska rymdteleskopet Planck är egentligen mest intresserat av universum i stort och den kosmiska bakgrundsstrålningen. Den ser man genom Vintergatans slöjor av kall gas och stoft, och nu har Planck-folket släppt en riktigt snygg bild på hur de kyliga molnen ser ut i stor skala. På bilden syns en ganska stor del av Plancks himmel, med Vintergatsbandet som ett ljust vågrätt band nedtill. Kosmologifans som inte tycker att Planck borde ägna sig åt sådana här fluffiga grejer kan trösta sig med teleskopet bara stått för två av bildens tre färgkanaler: den tredje är gjord av gamla data från 80talets mesta infrarödsatellit IRAS.
Mer information hos ESA