Hit borde Prismasatelliterna Mango och Tango vara på väg: Jasnij-raketbasen i södra Ryssland. (Foto: Kosmotras)

Det svenska satellitparet Mango och Tango är kvar hos Rymdbolaget i Solna och en uppsändning i april ser allt mer osannolik ut. Bakom förseningen, som drabbar ett antal satellitprojekt som ska upp med raket från ryska Jasnij-basen, ligger framförallt tillstånd för att bärraketen Dnepr ska kunna flyga över Kazakstan. Liknande strul har förekommit tidigare, skriver Spaceflight Now, som i en bra artikel summerar läget i Jasnij. Frågan ska enligt Spaceflight Now ha varit uppe till diskussion när statsministern Fredrik Reinfeldt besökte Ryssland förra veckan, men i svenska medierna handlar rapporterna om det besöket om andra frågor (DN). I fredags uttryckte Prismasatelliternas blogg förhoppningen om att överflygningstillståndsproblemet skulle lösa sig under måndagen. Men i måndags kom inget nytt, enligt vad jag erfarit.
Rymdbolagets Krister Sjölander skriver uppgivet i ett mejl:
– Vi vet inte riktigt när vårt nya uppskjutningsdatum kan bli. Men vi vet att ett aprilskott är långt borta just nu.
Anmärkningsvärt i sammanhanget är att Rymdbolaget, med undantag för Kristers Prismablogg, inte tycks vilja ge uppdateringar om läget för Mango och Tango trots en twittrande presschef. Uppdateringar får vi inte heller från Rymdstyrelsens Rymdkanalen. Prismasatelliterna ska få sällskap i Dnepr-raketen med franska solsatelliten Picard, så kanske man ska googla på franska för mer aktuell information.
Ny tekniks uppslag om Mango och Tango
[Uppdatering: Nu rapporterar både Prismabloggen och Rymdkanalen om förseningen.]