Kosmologen Stephen Hawking har inlett sin nya tv-serie på Discovery Into the Universe with Stephen Hawking med att bland annat undra om det är så smart att försöka kommunicera med eventuella utomjordingar. Något som vi faktiskt inte gör, bortsett från några enstaka pr-jippon: Leon Hickman i Guardian summerar läget bra. Som alltid när en riktig forskare påstår något om aliens blir det feta rubriker i tidningarna (DN, Aftonbladet/TT; Cassiopeiabloggen och Astrosmurfen kommenterar). Visst är det kul att fundera på sådana saker, och vi har ju skrivit om det farliga med så kallat ”aktiv SETI” på popast.nu förut. Men det finns inget som helst nyhetsvärde i att astrofysiker funderar kring utomjordiskt liv.
Journalisterna tycks tro att forskare inte är intresserade av vad, eller vilka som finns därute, och då slår de på stort när motsatsen bevisas. Det är en helmysko inställning, tycker jag. Astronomin, astrofysiken och astrobiologin går ju ut på att förstå hur vi och vår jord kom till, och hur villkoren för stjärnor, planeter och liv ser ut på andra håll i universum. Vetenskapsmännen och -kvinnorna gör detta på sitt sätt, genom att undersöka metodiskt, testa och förkasta teorier, inte genom att tro, hoppas, fantisera, hitta på eller omtolka gamla skrifter. Science fiction-filmerna, som får illustrera vartenda tidningsinslag i ämnet, befolkar universum med människor och aliens för att spegla oss själva. Vad Stephen Hawking tycker om dem är knappast mer intressant än vad kommenterarna på aftonbladet.se och dn.se anser om saken. Det riktiga universum, å andra sidan, speglar oss inte alls: att utforska det är ett äventyr som är spännande på riktigt och vi förtjänar att höra mer om det än om kändisarnas alienteorier. Jag tror Hawking själv skulle hålla med.

7 KOMMENTARER

  1. Är det inte troligt att många journalister bara skriver om det som folk vill läsa? ”Utomjordingar är farliga” säljer fler lösnummer än de verkliga nyheterna…

  2. @Lars: Fast nyheten här är snarare ”Professor säger det som alla redan tror”. Den vinkeln är bara intressant, tänker jag, om man redan innan tycker att det är lite fånigt att hålla på med forskning.

  3. Skandalöst uttalade från Hawking, och ännu värre återspegling i massmedia.

    Hawkings uttalanden har tyvärr extra vikt hos allmänheten på grund av hans prominenta handikapp. Det är förstås ingen tvekan om att han är en bra fysiker, men hans vetenskapliga tänkande har inget att göra med hans dystrofi, och den kopplingen har endast utnyttjats av pr-industrin. Nu kommer kommer han och uttalar sig om huruvida vi skall vara försiktiga om vi stöter på utomjordingar. Allt detta har helt enkelt inget att göra med astrofysik, och det är viktigt att läsarna kommer ihåg att Hawkings ord är lika mycket värda som en ärta när det gäller sånt. Jag blev också riktigt chockad över att läsa i DN att ”Den verkliga utmaningen är att lista ut hur rymdvarelser faktiskt är, säger astrofysikern, som tror att de flesta sannolikt är mikrober.” Förutom att logiken i denna uttalande strider mot hela artikeln, är detta är ingen utmaning som vi jobbar för eller emot. Dessutom är det värt att fråga sig: Är inte situationen samma här på jorden? Sammanfattningsvis: Läs inte artikeln, eller om ni har gjort det, försök glömma bort det.

  4. @Kambiz: Tja, om Hawking menar att utmaningen är att forska kring villkoren för liv på annat håll i universum och, i förlängningen, kring hur det skulle kunna te sig, då kan jag hålla med honom. Klantigt att säga ’aliens’ i meningen i fråga förstås, men det här är ju samma snubbe som snackade om att göra Gud överflödig så han vet hur man sticker ut hakan precis lagom mycket.

  5. Det är ingen tvekan om att det är en intellektuell herre det här. Men har han producerat något i stil med E=mc2
    tex. För övrigt tror jag inte utomjordingar som utvecklat rymdfart är särskilt farligare än vi själva.Kan tankeverksamheten vara så väsenskillnad stor på dom och vi. Fordras det inte snarlika hjärnor för att utveckla den teknik och naturvetenskap för att företa rymdresor tex. Och vi har ju faktiskt börjat..

  6. Ett litet komplement till mitt inlägg om Hawking! Vad jag kan förstå kan han förvandla hela universum till matematiska formler och placera dem i svarta hål där de inte upptar något utrymme alls men ändå innehåller det hela? Det är i alla fall klart för mig att med sunda förnuftet kan man glömma bort vad universum är för någonting. Och troligen är det väl så att det skall utvecklas en annan typ av hjärna genom evolutionen forsorg innan facit uppenbaras..

Comments are closed.