Nu på tisdag händer det i Los Angeles, och i juli blir det södra Sveriges tur. Under några sekunder slocknar en stjärna.
Amatörastronomer i amerikanska Los Angeles förbereder sig nu för en spännande händelse på himlen. Tidigt på tisdags morgon får miljonstadens stjärnskådare se när en stjärna slocknas när en asteroid tillfälligt skymmer den. Under 8 sekunder försvinner stjärnan Zeta i Ormbärarens stjärnbild medan lilla asteroiden Antastasia åker framför den: ett ’once in a lifetime’-tillfälle, skriver Sky & Telescope.
Hinner du inte till LA till på tisdag så behöver du inte misströsta. Södra Sverige får nämligen en egen spektakulär asteroidockultation den 8 juli. Astronomen och kolumnisten Sven Mårdh i Norrköping har dessutom utsett den till årets händelse på den svenska stjärnhimlen (Stjärnhimlens tio i topp 2010 [pdf]). Tre minuter innan midnatt försvinner då stjärnan Delta i Ormbärarens stjärnbild, som borde trots den ljusa sommarnatten vara lätt synlig utan kikare, i 6 sekunder. Framför den åker nämligen den lilla asteroiden Roma, 51 kilometer stor och 300 miljoner kilometer bort. Händelsen kommer synas från delar av Skåne, Blekinge och Småland (karta), men tyvärr inte från byn Roma på Gotland. Vi återkommer förstås med mer information fram emot sommaren.
Allt om händelsen den 8 juli hos asteroidoccultation.com


Så kan det se ut när en asteroid passerar framför en ljus stjärna: inget vidare i kameran kanske men observationsglädjen går inte att ta miste på. (se klippet på Youtube)