Nu på tisdag händer det i Los Angeles, och i juli blir det södra Sveriges tur. Under några sekunder slocknar en stjärna.
Amatörastronomer i amerikanska Los Angeles förbereder sig nu för en spännande händelse på himlen. Tidigt på tisdags morgon får miljonstadens stjärnskådare se när en stjärna slocknas när en asteroid tillfälligt skymmer den. Under 8 sekunder försvinner stjärnan Zeta i Ormbärarens stjärnbild medan lilla asteroiden Antastasia åker framför den: ett ’once in a lifetime’-tillfälle, skriver Sky & Telescope.
Hinner du inte till LA till på tisdag så behöver du inte misströsta. Södra Sverige får nämligen en egen spektakulär asteroidockultation den 8 juli. Astronomen och kolumnisten Sven Mårdh i Norrköping har dessutom utsett den till årets händelse på den svenska stjärnhimlen (Stjärnhimlens tio i topp 2010 [pdf]). Tre minuter innan midnatt försvinner då stjärnan Delta i Ormbärarens stjärnbild, som borde trots den ljusa sommarnatten vara lätt synlig utan kikare, i 6 sekunder. Framför den åker nämligen den lilla asteroiden Roma, 51 kilometer stor och 300 miljoner kilometer bort. Händelsen kommer synas från delar av Skåne, Blekinge och Småland (karta), men tyvärr inte från byn Roma på Gotland. Vi återkommer förstås med mer information fram emot sommaren.
Allt om händelsen den 8 juli hos asteroidoccultation.com


Så kan det se ut när en asteroid passerar framför en ljus stjärna: inget vidare i kameran kanske men observationsglädjen går inte att ta miste på. (se klippet på Youtube)

5 KOMMENTARER

 1. Den mycket sevärda asteroidockultationen den 8 juli är värd all uppmärksamhet den kan få! För den som börjat kika på lämpliga hotell och vandrarhem inom ockultationszonen, så kan de detaljerade förutsägelserna vara av stort intresse. Här hittar ni en tråd på Astronomiguiden från förra året, där vi har interpolerat fram zonens exakta utsträckning i södra Sverige: [länk till Astronomiguiden]

  Men håll gärna uppsikt över uppdateringar som kan göras fram till det att händelsen äger rum.

  mvh
  Hans Bengtsson

 2. Kan nån göra en schysst karta så lägger jag upp den! Utifrån kartan som jag länkade till ovan och den här så är spåret lite osäkert. Ingår t ex hela Malmö, Växjö och Västervik? Var är vädret pålitligast och/eller himlen mörkast i juli?

 3. Enligt de senaste beräkningarna (från oktober 2009) kommer centrallinjen att lämna svenska fastlandet vid Gislövs läge alldeles öster om Trelleborg. Ockultationszonens sydostgräns lämnar landet vid Nybrostrand öster om Ystad. Zonens nordvästgräns skär tvärs genom Lund och tvärs genom Malmö och lämnar landet vid Bunkeflostrand. Exempelvis kommer Oxie-observatoriet att ligga inom zonen.

 4. Javisst är detta ett perfekt projektarbete: att bestämma diametern för en småplanet! I mångt och mycket är det också en organisationsfråga, det gäller att engagera de astronomiska föreningarna i södra Sverige så att man vid obs-tillfället får ett nät av observatörer längs zonen. Viktigt (förutom vädret!) är också att inte alla observatörer samlas längs zonens mittlinje, där vi vet att en ockultation äger rum, utan att så många som möjligt tar plats längs zonens kanter, för att zonens bredd (och småplanetens storlek) ska kunna fastställas. Om Roma har icke-sfärisk form, vilket ju är fullt möjligt, kan resultatet från dessa platser bli att stjärnan försvinner, dyker upp igen, försvinner, dyker upp igen.

  En observation kan förstås bestå av en bestämning av exakt klockslag och varaktighet för ockultationen – men det duger också bra med att helt enkelt svara ja eller nej på frågan: försvann stjärnan eller inte? En fältkikare på stativ (eller ett teleskop) är det som behövs för en bra observation. Och, som sagt, samarbetsvilligt väder. Men förhållandena är ofta skapligt goda vid den tiden på året.

Comments are closed.