Vad berättar IceCubes ojämna myonhimmel? (Bild: IceCube collaboration)

”Stjärnexplosion skickar splitter mot oss” står det hos New Scientist och visst hajar man till. Det handlar om det snart färdigbyggda sydpolsexperimentet IceCube som är på god väg att bli ett fungerande teleskop för de mest svårfångade partiklarna, neutrinerna. Redan nu skulle IceCube kunna upptäcka en supernova i närheten av Vintergatan, men sådana är mycket sällsynta. Nu är IceCube kanske ändå på spår efter exploderade stjärnor, men genom att istället mäta det som orsakar bakgrundsbruset som neutrinerna gömmer sig i. Bakgrundssignalen utgörs av myoner i som skapas när kosmiska partiklar träffar atmosfären. Nu har IceCube kunnat upptäcka att bakgrunden inte är helt jämn. Fler myoner syns från den ena himmelshalvan, något som setts av andra experiment men bara från jordens norra halvklot. Vad beror asymmetrin på? Det vet inte fysikerna bakom IceCube, men den skulle kunna vara ett tecken på att partiklarna accelererats i chockvågen från supernovan som small bara 800 ljusår bort i stjärnbilden Seglet (Vela) för sisådär 12000 år sedan (bild på dess rester här). Bland IceCube-forskarna bakom upptäckten finns ett gäng partikelfysiker från Stockholms universitet. P-O Hulth är medförfattare till artikeln om upptäckten, men vill inte slå på stora trumman.
– I artikeln vill vi mest bara säga att våra mätningar stämmer överens med tidigare data, säger han.
Chad Finley är ganska övertygad om att de kosmiska partiklarna faktiskt kommer från chockvågor som Vela-supernovans. Men magnetfält i rymden sprider ut partiklarna och gör dem svåra att spåra, förklarar han, och något slutgiltigt bevis saknas ännu.
– It’s not the smoking gun, säger han.
– Vi hoppas att kunna komma med det så småningom när vi har samlat in flera års data, tillägger kollegan Christian Walck.

Bonusbild: IceCube ser månens skugga – i kosmiska partiklar.


Här ser du himlen sedd från sydpolen, inte i ljus utan i samma myoner som utgör IceCubes bakgrundsbrus. Den mörka pixeln i mitten är där månen står i vägen för partiklar från yttre rymden. (Bild: IceCube collaboration, från en artikel som presenterades vid förra årets Internationella konferens om kosmiska partiklar, ICRC).

1 KOMMENTAR

Comments are closed.