Bild: Claire Raftery, Juan Carlos Martinez-Oliveros, Samuel Krucker/UC BerkeleyHär försvinner kometen in i den obeskrivliga hettan, sett genom ett solteleskop på Mauna Loa på Hawaii (Bild: Claire Raftery, Juan Carlos Martinez-Oliveros, Samuel Krucker/UC Berkeley)

Solforskare vid University of California i Berkeley har för första gången lyckats fånga en komet på bild då den far in i solen och slutligen förångas i den 100 000-gradiga kromosfären. Upptäckten gjordes med NASA:s tvillingsatelliter STEREO, som följer med jorden i dess bana runt solen; ett framför och ett bakom oss. Detta ger alltså dubbla bilder av solen, vilket gör att kometens bana kunde studeras i tre dimensioner. Man kunde med hjälp av detta förutspå en tid och plats för kometens våldsamma slut, och följa detta med Mauna Loas solteleskop på Hawaii (se bilden ovan).

Kometer som kommer så nära solen är mycket svåra att se eftersom ljuset från solen är så mycket starkare än det svaga reflekterade skenet från kometen. Den här kometen verkar ha överlevt färden genom solens korona innan den slutligen förångades i kromosfären. Kometens svans var dessutom relativt kort, och allt detta tyder på att kometen bestod av tyngre grundämnen som inte förångas så lätt.

Läs mer om de nya fascinerande bilderna på UC Berkeleys hemsida


Den här korta filmsnutten visar hur kometen närmar sig solen. Den vänstra bilden är från STEREO A (som följer efter jorden) och den högra från STEREO B (som färdas framför) (Bild: NASA. UC Berkeley)

2 KOMMENTARER

  1. Det är mycket intressant att se den strida ström av s.k SOHO- cometer stryka runt Solen. Men nu har tillgängligheten på banelement att lägga in i ett astronomiprogram tagit slut. Kommer en uppföljare till SOHO-satteliten månne, undrar:
    Ove.

    PS. Skulle gissa på att det var en sån har komet som orsakade tunguska smällen efter att den rundat Solen och var på väg ut, men Jorden kom ivägen. DS

  2. Både NASA och ESA planerar flera satelliter med inriktning på solen, men ingen av dessa kommer förstås att vara exakt likadan som varken SOHO eller STEREO. Bara om ett par veckor skickas solsatelliten PICARD upp från Ryssland, tillsammans med svenska projektet Prisma (med kära Mango och Tango som vi skrivit så mycket om).

    Nedslaget i Tunguska skrev vi några rader om i samband med hundraårsjubileet, och där finns fortfarande bra länkar kvar med information om detta.

Comments are closed.