En anonym asteroid får ett gotländskt namn. Men vilket? Du kan vara den som bestämmer. (bild: Asteroiden Ida av NASA, fritt photoshoppad av Robert)

Just nu invaderas Gotland av astrofysiker från hela Norden som ska ha konferens i Visby. I samband med det ordnar Högskolan på Gotland och Svenska Astronomiska Sällskapet en dubbelföreläsning för allmänheten tisdagen den 25 maj då kometupptäckaren Claes-Ingvar Lagerkvist och supernovaexperten Jesper Sollerman (tillika ordförande i Sällskapet) ska berätta om universums småstenar – och dess storskaliga expansion.

Men det finns mer. Samtidigt lanserar Svenska Astronomiska Sällskapet tillsammans med Populär Astronomi en skön gotländsk asteroidtävling.

Claes-Ingvar har med sig en ännu namnlös asteroid som han upptäckt. Nu ska gotländska och andra astronomifans få döpa den. Det enda kravet är att namnet ska ha anknytning till Gotland. Det är fritt fram för alla att hitta på namn från och med nu och fram till den 25 juni, och man gör det här på webben. Klicka här för att komma till tävlingssidan. Jo förresten: asteroiden Babben finns redan…