Åh du sköna internet – som nu hittat på att allas vår favorit-röda-superjätte Betelgeuse håller på att bli supernova. Här får ni 5 snabba skäl att misstro ryktena:
(1) Nya mätningar som visar att stjärnan fortsätter att förändras kan mycket väl vara på g. Men sådana bilder är svåra att göra och röda superjättar är stora och fluffiga och kanske ser ut lite hur som helst, beroende på hur det går för deras vindar.
(2) Ingen vet vilka tecken som tyder på en nära förestående supernovaexplosion. Teorin säger till och med att ytan kan vara helt ovetande om och oberörd av de förbränningsprocesser i mitten som verkligen bestämmer när det är dags.
(3) Just nu är Betelgeuse för nära solen på himlen för att det ska gå att hålla bra koll på den. Det tyder på att eventuella nya bilder (jag gissar på Keckobservatoriets adaptivoptikkamera men det är bara en gissning) har åtminstone ett par månader på nacken.
(4) ”Min son som jobbar på Mauna Kea nämnde förra veckan några observationer” (härifrån) på ett internetforum är ingen speciellt bra källa. Fast om man är van vid 2012-rykten eller kittlas av tanken på ickeplaneten Nibiru så duger det för att livet ska kännas lite mer spännande.
(5) Jag tycker vi lobbar för tunga stjärnan Eta Carinae istället som nästa supernova. Orions axel vill jag ha kvar att njuta av även nästa vinter.
Nu har Phil Plait skrivit om saken på Bad Astronomy-bloggen.

1 KOMMENTAR

  1. Ett sjätte skäl att inte frukta Betelgeuse tycker jag är:

    Redan 1924 meddelade astronomer på Mount Wilson att de med interferometriska metoder uppmätt förändringar av stjärnans storlek. Detta är också helt i linje med att vi, baserat på teoretiska modeller, sedan mycket länge betraktar Betelgeuse som en pulserande röd variabel.

    När en minskning av stjärnans diameter rapporterades förra året är detta givetvis intressant men ingalunda överraskande. Chansen var 50 procent, diametern hade lika gärna kunnat öka, det hela är en helt normal fas i dylika stjärnors uppförande.

    Sannolikheten för att just Betelgeuse inom en nära framtid ska förvandlas till supernova är knappast större än sannolikheten för vilken som helst av de många tusentals pulserande röda jättar och superjättar som finns i vår galax. Visserligen ligger Betelgeuse relativt nära oss – och det är förstås den relativa närheten i kombination med den avsevärda diametern som ger oss möjlighet att studera den på detta vis – men alldeles för långt bort för att utgöra något hot.

    Eta Carinae är förmodligen en mera aktuell supernovakandidat, men nästa gång en stark supernova lyser upp vår himmel – det borde statistiskt sett snart vara dags! – så blir det förmodligen någon stjärna som vi hittills inte alls har fäst någon särskild uppmärksamhet på.

Comments are closed.