En bit rymdskrot från den osannolika satellitkollisionen mellan en gammal rysk satellit och en amerikansk Iridium-satellit för två år sedan (här och här) var i tisdags kväll nära att träffa de svenska Prismasatelliterna i omloppsbana igår kväll svensk tid. Det rapporterar Rymdbolagets Camille Chasset på Prismas engelska rapportsida. Kontrollrumspersonal fick rycka ut och tända raketmotorerna för att justera banan. Det efter uppgifter från NASA, som spårar alla större bitar rymdskrot och som hade räknat ut att en skulle komma så nära som 144 meter från det ännu ihopklämda satellitparet Mango och Tango. Pirrigt för Prismas personal, såklart, men också ett fint tillfälle att visa upp hur lättstyrda Prismasatelliterna är.
Igår uppgav SVT Rapport (Astrowebb) att Rymdstyrelsen beslutat att sälja just Rymdbolagets satellitutvecklingsverksamhet. Jag har inte lyckats hitta mer information om detta, men med tanke på att Rymdbolaget för närvarande inte planerar några nya satelliter efter Prisma verkar det inte speciellt överraskande. Antagligen blir det ett ämne på dagens ”rymddebatt” som Volve Aero ordnar i Almedalen, men med flygpolitik på dagordningen finns väl risk att rymdfrågorna hamnar i skymundan.