Igår var vi inne på hur fel det kan bli när vetenskapsjournalister tolkar tveksamma pressmeddelanden från forskningsinstitut. Nu idag har precis samma sak hänt igen. NASA döper pressmeddelandet till ”NASA hittar superhet planet med unik kometlik svans” och visst låter det som en helt ny upptäckt. Rubriken är rejält vilseledande. Det handlar visserligen om spännande observationer, i ultraviolett ljus med nya instrumentet COS ombord på det nylagade Hubbleteleskop, men planeten är kanske den mest kända av alla exoplaneter, HD 209458 b, 150 ljusår bort. Hos annars superproffsiga Vetenskapsradion blir nyheten Planet med svans upptäckt, trots att samma program rapporterade om samma planets stormiga atmosfär så sent som för tre veckor sedan. Stressade vetenskapsjournalister och forskarnas slarviga spinndoktorer är en farlig kombination i sommarhettan. Fortsättning följer säkert om – eller när – kvällstidningarna ger sig in i leken.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.