Årets upplaga av meteorregnet perseiderna är i skrivande stund fortfarande igång (se data hos meteororganisationen IMO). Astrofotografen Alexis Brandeker skådade från Gränna i Småland och fångade den här riktigt vackra meteoren. Nedanför den på bilden ligger stället i stjärnbilden Perseus som perseiderna alla ser ut att strömma ut ifrån.


Alexis skriver: En färggrann magnesium/kopparrik meteor från tidigt i morse. Utan måne och störande ljus på himlen var himlen mörk från Måleskog utanför Gränna. Tyvärr var himlen täckt av dis med några tjockare moln som ibland skymde stjärnorna. Det här fotot är resultat av när en lucka i molntäcket lyckligt uppträdde samtidigt som en meteor visade sig. Det gröna ljuset i början av spåret orsakas av upphettat magnesium eller koppar, medan syre och kväve i atmosfären ligger bakom den röda färgen där det slutar. Foto: © Alexis Brandeker

Mer om 2010 årets perseider, eller se fler bilder från hela världen i galleriet på spaceweather.com.