Når eldsjälarna i Copenhagen Suborbitals rymden innan Danmarks egen Fuglesang? Det kanske blir så. Både Dag Kättström på Rymden i dag och Anders på Tyngdlöst påminner om att den 5-meter långa provraketen HEAT-1X ska sändas upp från havet utanför Bornholm. Exakt när är inte klart, men det ser ut att bli innan mitten av september. Nedräkning samt en uppsjö av information om arkitekten Kristian von Bengtsons och ubåtsmakaren Peter Madsens ambitiösa projekt finns på matiga hemsidan copenhagensuborbitals.com. Till rymden når den inte denna gång, men väl 30 kilometer åt rätt håll. Målet är att skicka upp en egen astronaut – antagligen Madsen själv – i den egentillverkade kapsel Tycho Brahe (artikel hos New Scientist). På sätt och vis kan de komma att tävla med Danmarks ESA-astronaut Andreas Mogensen, vars rymddebut ännu inte är tidssatt. Hursomhelst är det riktigt roligt att drömmen om rymden lever och frodas i vårt närområde, och då inte bara på uppdrag av amerikanska och brittiska miljardärer. Vi rekommenderar varmt Copenhagen Suborbitals entusiastiska och välskrivna blogg hos tidskriften Ingenjiøren. [Uppdaterat 30/8 med aktuell uppsändningsinformation.]

Samtidigt i Skandinaviens övriga rymdnationer: Rymdgymnasiets HotIce-lag tävlade i Norge i veckan för att få vara med på satelliten CanSat (vilka som vann rapporterar norska rymdcentret. NAROM). Och uppe i rymden hos våra egna äventyrare Mango och Tango har miljöbränslet HPGP precis testats med strålande resultat, rapporterar Krister Sjölander på Prismabloggen.