Veckan har bjudit på två nya spännande solsystem som ligger långt (om inte alltför långt) från jorden. Solliknande stjärnor som har flera planeter som kretsar runt dem, och där man till och med kunnat mäta hur planeterna påverkar varandras banor. De här stjärnornas planetfamiljer liknar inte vårt solsystem egentligen: det finns stora planeter långt in mot stjärnorna och ännu finns det inget som tyder på att de härbärgerar något beboeligt ställe som jorden. Men om man fortsätter samla in data så kanske vi kan upptäcka fler.

HD 10180, 127 ljusår bort, har hela fem bekräftade planeter i Neptunusstorlek och kanske två till mindre som forskarna ännu inte är helt hundra på. Alltså på god väg att bli den planettätaste solsystem vi känner till. Upptäckt av Genèveobservatoriets planetjägarteam med ESO:s instrument HARPS. Pressmeddelande hos ESO

Kepler 9, 2300 ljusår härifrån, är den första stjärnan som ibland skyms av inte bara en planet, utan två, kanske tre. Systemet är det första där man kunnat upptäcka skillnader i tiderna mellan planetpassagerna framför stjärnan som har att göra med hur de två Saturnus-stora planeternas tyngdkraft påverkar varandra. Pressmeddelande hos NASA


Så här tror man att planetsystemet rund HD 10180 kan se ut (Film: ESO/L. Calçada)