Landets södra och mörkare halva kan uppleva en sommarkväll med norrsken efter ett spektakulärt solutbrott i söndags morse. NASA-satelliten SDO fångade händelsen på video (se nedan) då en jätteögla av brännhet gas slängde en ström av laddade partiklar ut i rymden, samtidigt som en stor solfläck upplevde en mindre flare. Det hela skickade ut fyra stycken massutkastningar från solens korona, strömmar av laddade partiklar, som under några dagar tar sig från solen ända hit till jorden där de kan orsaka polarsken. Mer om söndagens utbrott finns hos New Scientist och SDO:s egen blogg, men alla källor rekommenderar att man följer utvecklingen på rymdvädersajten spaceweather.com (och det är bara att instämma). En som gör det med egen solskyddad kamera är astrofotografen P-M Hedén i Vallentuna som lyckades plåta den magnetiska explosionens vackra efterdyningar: se foton i hans blogginlägg från i söndags.
Solutbrott kan bli en bra bit kraftigare än söndagens, men sådana som kan slå ut satelliter och elsystem på jorden är som tur är mycket sällsynta. SDO och andra solsatelliter fungerar dessutom som bra varningssystem innan potentiellt farliga partikelströmmar når jorden. Nu finns dessutom en app för Iphone som tagits fram i samarbete med NASA:s satellitpar Stereo och som varnar om annalkande solstormar: kolla 3dsun.
[Uppdatering: Norrsken skådades åtminstone från Danmark natten till onsdag den 4 augusti, men det svenska vädret tycks ha förhindrat observationer på hemmaplan. Bilder samlas på norrskensgalleriet på spaceweather.com. Ännu en våg av partiklar från solutbrottet väntas nå fram till jorden natten mot torsdagen den 5, så håll fortsatt utkik mot norr strax efter midnatt.]


SDO:s version av söndagens händelser på solen. I satelliten SOHO:s inspelning (här på Spaceweather.com) kan du se hur det stora plasmamolnet åker ut från solen. Video: NASA/SDO