Höstens mest oväntade trend är fabulösa kolstjärnor. Förra veckans hajpade CW Leo följs nu av den här häpnadsväckande bilden från Hubble-teleskopet som visar en fantastisk spiralstruktur i stjärnbilden Pegasus (spacetelescope.org). Objektet har studerats tidigare och känt som ett ljust infrarött objekt som går under namnet LL Pegasi eller AFGL 3068, men det är ingen galax som man skulle kunna tro av dess spiralstruktur. LL Pegasi har sedan tidigare identifierats som en så kallad kolstjärna, en stjärna i det senare stadiet av sitt liv (likvärdigt en röd jätte), där atmosfären domineras av kol snarare än syre som är det normala för stjärnor.

Men från vad man vet om stjärnors utveckling kan man få vissa ledtrådar som kan förklara spiralstrukturen som identifierats runt objektet och döljer det i ett tjock täcke av stoft. Stjärnor utvecklas på många olika vis beroende på deras ursprungliga massa, men gemensamt för dem alla är att de mot slutet av sina liv kastar ut mängder av materia ut i rymden, som formar vad vi kallar planetära nebulosor. Vad forskare tror är att LL Pegasi egentligen är ett binärt stjärnsystem där en stjärna går mot sitt slut samtidigt som den rör sig i en bana runt sin kompanjon, vilket skapar denna unika struktur runt stjärnorna.

Mark Morris från UCLA och hans grupp säger att observationerna av LL Pegasi kan bevisa att binära stjärnsystem är orsaken till halv-koncentriska skal som observerats runt flertalet planetära nebulosor, men att LL Pegasi är unik på det sättet att spiralstrukturen är perfekt koncentrisk, vilket man tror orsakas av att stjärnorna i det binära systemet rör sig i cirkulära banor.

Även kolstjärnefavoriten CW Leo omges faktiskt av en mängd tunna skal, som syns fint i bilden till höger (tagen vid från ESO:s VLT, smått omgjord utifrån versionen som finns i en artikel från 2006).