(Kolvätes)sjöglimt på Titan, en av 2009 årets vackraste rymdbilder. Bild: NASA/JPL/University of Arizona/DLR

På lördag den 11 september utökas världens största skalmodell Sweden Solar System (Wikipedia). Tillskottet är Saturnus största och kanske mest fascinerande måne Titan. Månmodellen invigs på Celsiustorget i Uppsala mellan kl 17 och 19, och det bjuds även på körsång och kortföredrag av bland andra Sveriges mesta titanforskare Jan-Erik Wahlund. Evenemanget ingår i Uppsalas Kulturnatt: mer info finns i Kulturnattens program.
Månen Titan är med sin tjocka och kalla atmosfär är trots allt ett av de få ställen i solsystemet som liknar jorden. Det är för kallt och ogästvänligt för vattenbaserat liv som vi känner det, men nyligen upptäcktes spännande tecken på att liv som istället baseras på metan skulle faktiskt kunna hanka sig fram där. Än så länge är beviset mer eggande än konkret och påminner mest om det ännu inte helt förklarade metanet på Mars. Exoplanetvetaren Greg Laughlin bloggade om rönen häromdagen, och på Cassini-kamerateamets hemsida berättar forskaren Chris McKay. Allt för tidigt att ropa hej, menar han, men möjligheten finns och kan undersökas i framtiden.