Julkalendersäsongen har börjat och rymdbloggarna drabbas följaktligen av skriva i följetongform. Gott så, tycker jag. Borta på Rymden i dag, till exempel, börjar en serie om rymdfartens nya entreprenörer: första avsnittet finns redan. För den som är mer nyfiken på liv i rymden av den icke-mänskliga sorten har den New York-baserade astrobiologen Caleb Scharf en rolig serie på gång på bloggen Life unbounded. Det handlar om de tio största frågorna inom astrobiologin – alltså de tio sakerna som mest borde uppta forskarna som vill förstå villkoren för liv i universum. Och i vilken utsträckning det finns någon annanstans än här på jorden. De första två frågorna, Finns det andra planeter som jorden? och Finns liv någon annanstans i vårt solsystem?, är redan ute med länk- och faktaspäckade svar. Klick klick insikt! klick. Rekommenderas.


Finns det liv så nära som på Mars? En av astrobiologernas stora frågor. (Bild: NASA/JPL/Univ of Arizona)