Här blir det snart antenntätt: första spadtagen inför Onsalas station i europeiska teleskopet LOFAR. Foton: Onsala rymdobservatorium/Leif Helldner

Europas ambitiösa nya radioteleskop LOFAR får nu sin efterlängtade svenska station vid Onsala rymdobservatorium där jag jobbar. Planerna har länge funnits för att det lite fula men tekniskt häpnadsväckande antennätverket skulle få en svensk utpost, som Garrelt Mellema och John Conway skrev i Populär Astronomi redan 2008 (deras fina artikel om LOFAR finns som pdf). Förseningar är vanliga när det gäller mark och tillstånd och i det här fallet tog det tid för att alla skulle kunna komma överens. Men nu är vi igång, marken på LOFAR-fältet har plattats till och kablar börjar läggas. Framför det gamla 20-meters teleskopets snöboll finns nu tre provantenner som våra tekniker övat på att sätta upp (bilden till höger). Till sommaren 2011 finns alla 192 på plats och kan börja spana upp mot rymden efter de långa radiovågorna från okända pulsarer, kallt vätgas från när universum först lyste upp, och kosmiska partiklar som slår mot månen. Det är en spännande tid: LOFAR-stationen blir landets största nya radioteleskop sedan 1976. Ute i Europa färdigställs dessutom syskonstationen i Chilbolton i England och till helgen invigs den i franska Nançay med Frankrikes forskningsminister på plats.
Pressmeddelande hos Chalmers