Rymdstyrelsen har inte längre Maud Olofsson som chef och ’rymdminister’. På myndighetens hemsida kan man läsa att Sveriges motsvarande till NASA bollas över från Olofssons Näringsdepartement, som står för större delen av dess finansiering, till Utbildningsdepartementet. Där styr folkpartiledaren och vice statsministern Jan Björklund, som får väl nu finna sig i att även vara landets rymdminister. Rymdstyrelsens uppdrag från regeringen påverkas inte av flytten, och min gissning är att dess post-fuglesangska tillvaro ligger lika långt under Björklunds radar som den gjorde under Maud Olofssons.

Foto: SVT
Jan Björklund i konversation med Christer Fuglesang i SVT 2009. Till vänster programledaren Mark Levengood. Foto: SVT

Men man kan alltid hoppas. Björklunds utbildningshjärta borde kunna inspireras av Rymdstyrelsens pigga ungdomssatsning Rymdkanalen. Med tanke på hans utpråglade skolprofil borde ett besök hos Sveriges mesta friskola Rymdgymnasiet vara en självklarhet. Dessutom sitter partikollegan Lars Leijonborg i Rymdbolagets styrelse, och Björklund har bevisligen träffat före detta astronauten och numera ESA-forskningschefen Christer Fuglesang, som tidigare ryktats sympatisera med FP. Eller skulle Björklund till och med kunna tänka sig kalla hem Fuglesang för att fylla den underligt lediga rollen som forskningsminister?

2 KOMMENTARER

  1. En säker källa säger att Rymdkanalen försöker få en intervju med rymdministern. Lämna gärna förslag på frågor.

Comments are closed.