Christer Fuglesangs gamla rymdfärja Discovery skulle ju ha lyft mot rymdstationen förra veckan. Nu ser trotjänarens sista rymdresa ut att försenas rejält, då en spricka i bränsletanken nu verkar vara mycket allvarligare än man tidigare trott (nasaspaceflight.com, Universe Today). Sådana sprickor har lagats tidigare, men inte ute på startplattan där Discovery befinner sig nu. Då finns risken att flygningens startdatum skjuts fram in i december och kanske längre.

Samtidigt uppvaktas Kinas spirande rymdbransch av ingen mindre än Kung Carl Gustav samt ett ordentligt följe av ingenjörer, forskare och politiker. 2010 har blivit ett rekordår för den kinesiska rymdindustrin: häromdagen blev en vädersatellit landets 13:e uppsändning för i år. De är med på en teknikmission ordnad av Kung. Ingenjörsvetenskapsakademien och i tisdags besökte de den kinesiska rymdstyrelsen CASC och rymdstaden där landets Jiuquan-satellitbas ingår. Tillsammans med monarken var astronauten Fuglesang och rymdstyrelsebossen Olle Norberg. Hände det nåt under besöket? Enligt rapporten i Expressen har man skrivit på ett samarbetsavtal med kineserna, troligen om att undersöka möjligheter till framtida samarbeten inom forskning och utveckling, om man ska tolka CASC:s egna rapport om besöket på kinesiska. Fuglesang säger till Expressen att man bekräftat att Kina verkligen planerar att bygga en rymdstation, något som i sig öppnar upp för internationellt samarbete. Tydligen behövs kungen för att de ingenjörerna får träffa de kinesiska makthavarna, eller som Christer säger till Expressen:
– Kungen öppnar alla dörrar.