Som Clas Svahn och Norges Himmelkalenderen noterar är det inget speciellt bra år för meteorregnet Leoniderna, i synnerhet om man vill få lite sömn under natten. Men med Leoniderna vet man ju aldrig. Bästa tiden att titta är i småtimmarna efter den fina men störande avtagande månen går ner. Titta uppåt där det är mörkast är som vanligt ett bra meteorråd, och ser du något så kan du rapportera till Internationella meteororganisationens hemsida där världens skådare bidrar till statistiken. Kvällsskådare kan som alternativ njuta av ljusstarka Jupiter i söder (kikartips: räkna månar!) och den som är uppe i gryningen får uppleva en fantastiskt strålande ljus morgonstjärna i öster – allas vår Venus.

2 KOMMENTARER

  1. Den norska himmelskalendern inleds med rådet att titta uppåt på kvällen den 17 november för att se leonider. Det är inget bra råd alls. Lika lite som man ska titta efter månen innan månen har gått upp, ska man titta efter leonider innan radianten har gått upp. Det är på morgonkvisten man kan se leonider, inte på kvällen.

  2. På tal om Jupiter minns jag vid tiden för mitt idoga tittande och mitt gränsvärde på jupitermånarna var de fyra vanliga. men en kväll så.. Vad i h..e, fem månar visade sig perfekt. senare koll visade sig naturligtsvis att det var en stjärna som lurade mig. men ändå..

Comments are closed.