Supernovaupptäckaren som dog på grund av – mord, kvicksilverförgiftning eller uteblivet toabesök? – grävs fram i Prag. (Foto: Jacob C. Ravn, Aarhus Universitet).

Den som följer den alltjämt underhållande och vederhäftiga Cassiopeiabloggen vet att det är stora saker i görningen i Prag just nu. Kvarlevorna efter superstjärneastronomen Tycho Brahe grävs fram för att få reda på vad han dog av 1601 och mer allmänt om hans hälsotillstånd och resultaten av hans alkemiska och medicinska experiment. Hos Aarhus universitet finns gedigna uppdateringar och bakgrund. Enligt det senaste pressmeddelandet är Tychos kista oskadad, men hans fru Kirsten Jørgensdatters i samma grav verkar ha fallit sönder. Mer om projektet har Ulf R. Johansson skrivit på Cassiopeiabloggen idag, häromdagen och tidigare, och Sydsvenskan, SVT Sydnytt och TT/HD rapporterar.

2 KOMMENTARER

Comments are closed.