Månens och jordskuggornas rörelse på himlen under förmörkelsen den 21 december sett från norra Norrland. Den minsta cirkeln är månen. Den mörka cirkeln är kärnkuggan som omges av den ljusare halvskuggan. Deras storlek har överdrivits. (Bild: ©Per Ahlin/Stockholms folkobservatorium)

Tisdagen den 21 december 2010 bjuder på en märklig syn på himlen: en månförmörkelse vid månnedgång och soluppgång. Månen glider in i jordens kärnskugga 07:32 och klockan 08:40 är månen helt förmörkad. I vanliga fall vid månförmörkelser ser den blodröd ut och i USA laddar bland andra NASA för en folklig uppesittarnatt. Härifrån kommer upplevelsen vara en helt annan, då månen ligger lågt på himlen och sedd från södra Sverige går månen ner i nordväst innan förmörkelsen riktigt kommit igång. Från norra Sverige ligger månen högre på den rätt ljusa himlen. Bara i norra Norrland står månen över horisonten under hela förmörkelsen. Har du tur med väder och observationsplats – klart och en fri horisont är ett måste – så kan du kanske se solen komma upp medan månförmörkelsen pågår på andra sidan himlen. Då är det just luften över oss som som solljuset bryts igenom och som gör samtidigt månen röd för nattsuddarna i Amerika.

Vintersolståndet inträffar förresten på förmiddagen den 22 december: borta på astroinfo.se summerar André Franke allt du behöver veta om den tidpunkten och årets kortaste dag.

Den 4 januari är det dags för en ny och mer spännande gryningsförmörkelse. 2011 årets bästa – om än partiella – solförmörkelse syns bäst från Skellefteå, med som bäst 85 procent at solskivan skyms av månen.

4 KOMMENTARER

  1. Hej, Robert!
    Tack för din intressanta text!
    Du skriver att månförmörkelsen syns bäst i Skellefteå och inte alls i Skåne.
    Kommer den bli synbar över Stockholms breddgrad?

  2. Hej Susanne! I Stockholm går den nyss fulla månen ned i nordväst precis när förmörkelsen blir total. Då kommer den förmodligen gå ner medan den ser ut som en tunn månskära med fel form. Samtidigt går solen upp i sydost. Det borde kunna vara en mycket märklig och vacker syn, men väderprognosen hos SMHI är tyvärr inte lovande.

Comments are closed.