Skotten mot amerikanska kongressledamoten Gabrielle Giffords är helgens stora nyhet från USA (se t ex DN, Ekot). Demokraten Giffords har starka personliga band till NASA (SvD, Expressen), men hon har dessutom profilerat sig i debatten om NASA:s framtid. Giffords make, astronauten Mark Kelly ska vara befälhavare för rymdfärjan Endeavours viktiga sista flygning, och Mark Kellys tvillingbror Scott är dessutom nuvarande befälhavare på Internationella rymdstationen ISS. Paret är vänner med svenske astronauten Christer Fuglesang, som uttryckt sitt deltagande efter attacken (Expressen). När Endeavour når rymdstationen blir bröderna det första syskonparet att jobba ihop i rymden (NASA:s hemsida har en videointervju med Mark och Scott).


Kelly och Giffords

Som kongressledamot har Giffords uttryckt sig starkt emot NASA:s nya inriktning under Obama-administrationen och mot nedläggningen av Constellation-projektet. Nättidningen Spaceflight Now ger en bra summering av hennes uttalanden i frågan. För USA:s astronauter, och bland dem just bröderna Kelly, bjuder det nya året rymdfärjornas allra sista flygningar: först det försenade Discovery (uppdateringar finns hos Astrowebb) sedan Endeavour i april enligt nuvarande planen och eventuellt en sista flygning med Atlantis, tidigast i juni. Inget tyder på att den tragiska skottlossningen i Arizona har någon koppling till Gabriella Giffords engagemang för rymdfarten, men för de närmast inblandade gör det ett redan tufft år ännu tuffare.