Är det här första gången som en svensk rymdfarkost setts på himlen från svensk mark*? Amatörastronomen Peter Rosén lyckades i onsdags kväll från sin balkong på Kungsholmen fotografera en mycket liten, ljussvag prick som åkte sakta över himlen. Det var det satellitparet Mango och Tango, 700 kilometer upp i rymden, upplysta av solen och så nära varandra att de framstår som en enda ljuspunkt. Även med en kraftig fältkikare är de riktigt svåra att hitta bland stjärnorna och andra satelliter upptäcka dem. Men kolla Peters fantastiska fotografi nedan (rör musen över den för lite hjälp på traven):


Dra musen över bilden för att se var Mango och Tango var i onsdags. (Bilder: Peter Rosén)

Ser du strecken som korsar bilden från höger snett nedåt vänster? De är 25 ensekunds-exponeringar som Peter tryckte av själv mellan kl 19:12 och 19:13 onsdagen den 2 februari. Under sisådär en kvart seglade satelliterna de över den ovanligt klara kvällshimlen. Satelliterna åker ett varv i sin polära omloppsbana var 100:e minut, men att få syn på dem är verkligen inte lätt, framför allt inte från storstaden. Peter fångade dem i stjärnbilden Andromeda, inte långt ifrån Andromedagalaxen M 31, 2,5 miljoner ljusår längre bort, som syns uppe till vänster i bilden. Kameran var Peters trotjänare, en Canon EOS 5D Mk II på stativ med ett 85/1,2 objektiv på största bländaren 1,2, ISO 6.400.

Peter skriver: Jag hade laddat in de senaste uppgifterna om banan i mitt astroprogram StarryNightPro Plus och jag lyckades fånga två satelliter som passerade i rätt riktning men vid lite fel klockslag och på lite fel höjd. Jag öppnade då upp mina originalfiler i högsta upplösning och kollade i stället på den exakta platsen där de borde befinna sig – där såg jag ett svagt streck som stämmer in på Prisma-satelliterna. I mina bilder ser man stjärnor ner till magnitud 11, vilket i sig är fantastiskt på bara en sekunds exponeringstid och inifrån Stockholm. Enda sättet att få bättre bilder är att komma ut till en stjärnklar plats.

Bara dagen innan Peter tog sin bild släppte Rymdbolaget en ny video tagen från Mango, då Tango kommer sä nära som 2 meter från sin större partner i rymddansen. Prismaparet tycks funka fortfarande hur bra som helst, och på parets hemsida lovar Rymdbolaget nya spännande manövrar i veckorna som kommer. Mango och Tango är Sveriges kanske sista egna satellitprojekt, testar bland annat flygformationsteknik i rymden. Deras förmåga att ’dansa’ med varandra visar upp hur framtidens satelliter kan servas för att öka deras livslängd, eller hitta de allra närmaste jordliknande planeter som projektet NEAT vill göra.


Samtidigt i rymden: Mango och Tango kommer varandra riktigt nära (Video: Rymdbolaget).

* Först tycks Anders Nyholm (som kommenterat nedan) ha varit. 2004 lyckades han med bedriften att fota månsonden Smart-1 från Tycho Brahe-observatoriet utanför Malmö.

2 KOMMENTARER

  1. Hej! Vi kan bekräfta att Smart-sonden var lika svensk som en Volvo eller Saab-bil någonsin varit. I likhet med alla andra tekniska system bestod SMART-1 också av komponenter från ett flertal underleverantörer, men förutom projektledningen och hela systemdesignen var den centrala styrdatorn med telemetri och telekommandosystem utvecklad på Rymdbolaget i Solna, och power-distributions-systemet levererades av annat svenskt företag ”Därom kan jag ge besked, ty jag var med”.

Comments are closed.