Fysiker och astronomer vid Stockholms universitet och KTH har sedan några år slagit ihop sina påsar med syfte att lösa några av universums tuffaste gåtor. Den hittills lyckade satsningen Oskar Klein Center intar nu även de sociala medierna – det ser ut som om utomstående nu får bättre möjligheter att hänga med i forskningen kring den mörka materian, den mörka energin och hur universum blev som det är. OKC-forskarna har under de senaste veckorna lanserat en uppdaterad hemsida med tillhörande närvaro på Facebook och som @TheOKC på Twitter. Mest intressant är kanske nya OKC-bloggen där till exempel mörk materia-nestorn Lars Bergström redan bidragit med det senaste skvallret från en konferens om neutriner. Och i dagens inlägg intervjuar supernovaforskaren Serena Nobili sin kollega Zhaoyu Yang om vad hon gör för att kasta ljus på den mörka materians mysterier. Allt är tyvärr på engelska än så länge och texten är lite svårgenomtrånglig på sina håll. OKC:s forskare spelar på det globala planet med engelska som arbetsspråk så vi kanske inte ska gnälla. I väntan på innehåll på svenska konstaterar jag i alla fall att en Google-översättning av hemsidan funkar bättre än väntat.

2 KOMMENTARER

  1. Ah, kul! Vore roligt med mer inriktning mot populärvetenskap på svenska, men det är ju fint med det här också. Det framgår av välkomsttexten att bloggen är tänkt även som intern kommunikation för att hålla ihop OKC, och då kan man nog inte skriva på svenska — nyinflyttade forskare behöver ju också kunna läsa.

Comments are closed.