Årets Melodifestival var ovanligt fattig på astronomiska referenser. Räddning kommer dock i form av duon Medina och deras sköna Supernova – bevis för att den svenska rymdlåten lever vidare även efter Ted Gärdestads död. Visst, rapparna och sångarna Sam-E (med rötterna i Stockholms tidigare astronomtätaste förort Fisksätra) och Alibi blandar rymdmetaforerna hejvilt och på sina ställen vänds astrofysiken upp och ner för att passa kärleksbudskapet. Men helheten är en uppvisning i de positiva känslorna som stjärnhimlen och rymdfarten kan bjuda på. Låten finns också i en fin alternativversion som använder riddimet från reggaekungen Gyptians Hold yuh. Vad sägs om en passande forskningsartikel att läsa medan man lyssnar? Då rekommenderar jag PopAst-medarbetaren Anders Jerkstrands första stora artikel, som handlar om den numera titandrivna supernovan 1987A och som nu finns att läsa på arxiv.org. Grattis Anders!


Vill du lyssna på (långt) fler rymdinspirerade låtar så rekommenderas fortfarande Rymdkanalen-Charlottes lista på Spotify.