NASA-sonden Messenger har redan svängt förbi solsystemets minsta och varmaste planet tre gånger, men den 18 mars intar den omloppsbana för att stanna (se även Tyngdlöst). Samtidigt syns Merkurius på skymningshimlen – ta chansen och se den vid detta smått historiska ögonblick. Här kommer 6 små tips för dig som själv vill se minstingen:

1. Höj stämningen med att läsa på. Merkurius pryder senaste numret av Forskning och framsteg och tidningens artikel om planeten finns att läsa i sin helhet på fof.se. Heja FoF! Skriver gör landets främsta merkurius-expert Johan Warell som vi intervjuade i Populär Astronomi 2008/1 (läs som pdf) redan efter Messengers första besök 2008.

2. Kolla vädret och ta dig till en plats med fri sikt mot väster strax efter solnedgången. Det optimala klockslaget blir 40 minuter till en timme efter solnedgången.

3. Merkurius ligger riktigt lågt på himlen men nära den ljusare planeten Jupiter. Bästa dagen för att se dem tillsammans är den 15 mars – se bilden ovan eller ännu bättre kolla André Frankes detaljrika råd och kartor.

4. Har du en Android-mobil så skaffa kanonappen Google Sky Map. Då behöver du bara rikta nallen mot skyn för att orientera dig. (För Iphone finns StarMap.)

5. Tänk en stund på vart du du blickar. Längs jordytans tunna atmosfär till den kraterströdda järntunga Merkurius – nu med en liten bit mänsklig teknik som ny satellit – och vidare till solsystemets största planet Jupiter, mycket längre ut på andra sidan solen.

6. Du kan också undersöka Merkurius som vi känner den idag i Google Earth: instruktioner finns på Messengers hemsida. När jag provade ladda in planeten låg jordkartans landsgränser kvar i programmet. I Merkurius motsvarande till Sverige ligger mäktiga kratern Hokusai: ett nedslag som kändes över hela planeten och vars namn just idag för tankarna de japanska vågornas stora konstnär här på vår egen ibland farligt rörliga planet.


Kratern Hokusai på Merkurius i en bild från Messengers andra förbiflygning i oktober 2008. (Bild: NASA/JHU APL/Carnegie Institution of Washington)