Stjärnbilden Örnen lockar
till Göteborg.

Vartannat år samlas alla Sveriges astronomer – proffs och amatörer – för att snacka sig igenom universums senaste nycker och för att dela erfarenheter och umgås. Mötet heter Astronomdagarna och årets upplaga blir här i Göteborg med Chalmers och Onsala rymdobservatorium som värdar mellan 29 september och 1 oktober. Onsala- och chalmersastronomen Cathy Horellou leder förberedelserna. Svenska Astronomiska Sällskapet är medarrangör och står bland annat för den delen av mötet som riktas mot allmänheten: Nordenmark-föreläsningen. Årets nordenmarkare blir professor Gösta Gahm, med Nils Brenning hjärnan bakom skalmodellen Sweden Solar System, expert på både globuletter i rymden och vem (eller i varje fall vad) som tänder stjärnorna, och en av Sveriges roligaste föreläsare.
PA: Hur känns det, Gösta?
– Jag blev faktiskt rejält överraskad. Känns bra och ska bli kul.
Du föreläste nyligen för 300 pers i Halmstad och bjöd på en tur i rymden med 3D-glasögon. Hur ska du få igång publiken i Göteborg?
– Jag vet ännu inte vad jag kommer prata om, men det kan komma att handla om märkliga möten och händelser här på jorden såväl som därute bland nebulosorna och bland de nya världar som nu träder in på scenen. Ljus ur mörker. Liv och död. Lust och nöd!
Mer om mötet hittar du på Astronomdagarnas hemsida hos Chalmers och evenemanget finns såklart på Facebook. Vi syns i Göteborg!