NASA har förlorat ännu en klimatforskningssatellit. Glory, som skulle bland annat kartlägga hur solens strålning absorberas av atmosfären, sändes upp på en Taurus XL-raket under fredags morse svensk tid. Men raketens noskon separerade inte och satelliten kunde inte nå omloppsbana. Glory har därmed gått samma öde till mötes som miljösatelliten Orbiting Carbon Observatory 2009, som även den skulle upp på en Taurus-raket från företaget Orbital. Mer om händelsen finns att läsa på Spaceflight Now. Med den hoppfullt döpta Glory försvinner 424 miljoner dollar i sjön. Dess öde är väl en påminnelse om att det här med att skicka upp satelliter i rymden fortfarande har sina risker. Inte bara för NASA: kanske man följer ESA:s exempel med CryoSat 2, där man efter CryoSat:s misslyckade uppsändning 2005 fick iväg en ny version av samma satellit i april 2010.