En amatörbild värd att sprida? Lars Zetterlund blir första svenska amatörastronomen att fotografera gröna nebulosan Hannys Voorwerp. (Klicka för att se hela bilden hos Astronet. © Lars Zetterlund)

Alla vill visa upp snygga rymdbilder för omvärlden, även eller kanske i synnerhet om man inte skapat bilden själv. Nu har strul med bilder och upphovsrätt lett till att sajten Astronomiguiden nu legat nere i flera veckor. Guidens administratör Åsa Karlsson hälsar via mejl att en ny version håller på att tas fram. Nu diskuteras vad som hänt i en livlig diskussionstråd på de amatörastronomernas andra och tills nu något mer specialiserade tillhåll, Astronet. Liksom Astronomiguiden drivs även Astronet av en enda entusiast, Robert Wahlström.
Problemen på Astronomiguiden rör astronomibilder och hur de lagras, och ytterst om upphovsrätt. Åsa Karlsson har på sistone gjort en rad uppgraderingar på sajten, ett arbete som delvis finansierats av Svenska Astronomiska Sällskapets Planetariefond. Istället för att som tidigare bara bäddas in i inläggen lades bilder nu upp och skalades om. Detta funkade inte smärtfritt och hela sajten stängdes ner för underhåll – och, enligt diskussionen på Astronet, för att undvika eventuella tvister om upphovsrätt.
Astronomiguidens styrka har ironiskt nog varit dess diskussionstrådar och informationsbyten amatörastronomer emellan, inte dess bilder. De kommer bättre till sin rätt på Astronets ypperliga galleri, där landets bästa astrofotografer ställer ut. Och ännu mer ironiskt är det med tanke på hur nätjättar som Google och Facebook hanterar bilddelning. Åsa Karlsson gör rätt att tassa försiktigt; hemsidor som ligger nere är ett pris som astronomisverige betalar för lyxen av oberoende medieaktörer som hon. Landets amatörastronomer blir dessutom allt bättre på att ta högkvalitativa fotografier av stjärnhimlen och det är rimligt att våra egna astronomiska sociala medier gör sitt bästa för att de ska spridas på sätt som både passar upphovsmän och vi som bara vill titta på bilderna. Antagligen blir just det som den snart reviderade Astronomiguiden blir bra på. Jag håller tummarna och hoppas det inte dröjer länge till.
Åsa intervjuades förresten i Populär Astronomi 2009/3 (Läs artikeln som pdf).

1 KOMMENTAR

  1. Bra att du lyfter denna fråga Robert. AG är en central resurs för svenska (amatör)astronomi och jag hoppas verkligen att den kommer online i det närmaste.

    /Johan

Comments are closed.