[Redigerat: April april! Landets rymdinredare kan vara lugna, IKEA har inte alls köpt någon del av Rymdbolaget. Såvitt vi vet finns ännu ingen köpare för satellitmakarna i Solna. Rymdbolaget kanske kan uppdatera oss som läget. Övriga uppgifter var helt sanningsenliga, till och med den rymdintresserade sverigedemokraten.
Förresten har 2009 årets aprilskämt fått ett slags uppföljning bland de mindre seriösa astronomiartiklar som dagen till ära postats på ArXiv.org: två astronomer har gjort en häpnadsväckande bra uppskattning av kometen Holmes bana, bara genom att ladda ner och mäta upp amatörbilder från nätet. Vetenskapliga aprilskämt som spår framtiden – eller vad säger du om köptipset Ingvar?
Alla våra tidigare aprilskämt kan du läsa här.]

Under fredagen väntas en officiell bekräftelse om att statliga Rymdbolagets satellitdivision äntligen fått en köpare – och inte vilken som helst. Försäljningen har dragit ut på tiden rejält, och det senaste vi kunde rapportera om försäljningen var så sent som i september 2010. Nu står det klart att förhandstippade som schweiziska RUAG Space (Space News) och tyska OHB Technology var bara förhandstips.


Passande platt: Tango i rymden
(Bild: Rymdbolaget)

Köparen är överraskande nog Ingvar Kamprad, i form av IKEA:s investmentbolag Inter IKEA Investments, som så sent som förra sommaren köpte företaget Svensk markservice och alltså nu satsar på avancerad svensk teknik i rymden. Information är än så länge knapphändig men vi återkommer med mer om uppköpet under dagen.
Klart är alltså att satellitverksamheten som gett oss fantastiska projekt som Odin, månsonden Smart-1 och det aktuella satellitparet Mango och Tango, Prismasatelliterna, får stanna i Sverige. Krisen, vars hittills enda positiva biverkning varit att den fått en sverigedemokratisk riksdagsman att vurma för rymden, är över. Hur ett IKEA-ägande kommer att påverka Sveriges rymdkarta återstår dock att se. Någon snabb övergång till billiga små satelliter i platta paket kan vi nog inte vänta oss, oavsett hur väl det skulle stämma överens med dagens trend mot mini-, mikro- och nanosatelliter som Rymdbolaget gått i bräschen för. IKEA-förvärvet Svensk markservice visar inga tecken på en sådan förändring, så vi lämnar de riktigt roliga rubrikerna till kvällstidningarna och den utländska pressen när de plockar upp nyheten.

4 KOMMENTARER

  1. Undrar när satelliten Magnus kommer och undrar om den kommer passa med bokhyllan Billy? Kommer satelliterna att komma i olika färgvariationer? Kommer det saktas en skruv i varje packet? Frågorna hopar sig. 😉

  2. Bör väl skapa ett behov av en helt ny astronautkategori, utrustade med insexnycklar. Så kallade efterdragningsastronauter… 🙂

  3. Den stora frågan är väl vad Uppdrag granskning på SVT kommer att göra nu. 🙂

Comments are closed.