NASA:s favorituppstickare i rymdbranschen SpaceX lanserar nu sin nästa rymdfarkost efter succéraketen Dragon som var uppe och vände i rymden i höstas. Nu planeras raketen Falcon Heavy som enligt SpaceX ska kunna bära 53 ton till omloppsbana (underförstått: för en rymdbranschens spottstyver). Det kan jämföras med rymdfärjans 24,4 ton, och ja, tanken är att astronauter ska kunna vara en del av nyttolasten. SpaceX vill dessutom bräcka Saturn V-raketen som sände upp Apollo-programmets månsonder för fyra decennier sedan, och i deras nya animering nedan är det helt klart meningen att det är ljudspåret som ska imponera lika mycket som det visuella.

Samtidigt håller NASA på med egna experiment inför en nästa generation av tunga raketer. I mars rapporterade NASA om nya stresstester och Aviation Week förklarar bakgrunden till försöken. Klart är att ingen vill att USA ska se ut att ha gett upp hoppet om en expansiv framtid efter att sista rymdfärjan kommit hem, även om det är långt ifrån klart hur NASA ska kunna få till en rimlig plan för alltihopa som både Barack Obama och kongressen kommer att gilla (Nature News summerar fint). I alla händelser återstår bara två rymdfärjeflygningar, den sista går enligt Johnny Rönnbergs Astrowebb, som håller järnkoll på sånt, av stapeln den 29 april 2011.